Fra Sahara til Den Arabiske Halvø er ørkener nogle af de mest ekstreme og ugæstfrie miljøer på Jorden. Alligevel er de også hjemsted for en overraskende mangfoldighed af planter og dyr, som har tilpasset sig til at overleve under disse tørre forhold. Tag med, når vi udforsker nogle af ørkenens mange vidundere!

Ørkener klassificeres som områder, der i gennemsnit modtager mindre end 250 mm (10 tommer) nedbør om året. Dette omfatter ikke kun regn, men også sne, slud og hagl. Desuden er ørkener defineret ved at have meget høje temperaturer og lav luftfugtighed. Der findes fire hovedtyper af ørkener: varme og tørre ørkener, halvtørre ørkener, kystnære ørkener og kolde vinterørkener

Varmt og tørt ørkenklima findes i nærheden af troperne, nemlig i Afrika, Sydamerika og Australien. Disse områder har tendens til at have varme dage og kølige nætter. Sahara-ørkenen er den største varme ørken i verden og dækker over 3,5 millioner kvadratkilometer. Temperaturen i Sahara kan overstige 122 grader Fahrenheit (50 grader Celsius)

Semiaride ørkener findes i Nordamerika (Chihuahuan-ørkenen), Sydamerika (Atacama-ørkenen), Afrika (Namib-ørkenen) og Asien (Gobiørkenen). Disse områder har uregelmæssige nedbørsmønstre – hvilket betyder, at de kan få alt fra få centimeter til over 20 centimeter regn om året. Fordampningen er dog høj, så det meste af denne fugt når aldrig ned til jorden.