Hvis du tror, at det er nok at købe nogle gode hegnspæle og så mærke af, hvor de skal være og så ellers bare lige gå ud at slå stolper til hegn i, så tager du lidt fejl.
Det er skam ikke bare smart, men også nødvendigt at planlægge, hvor de skal stå, med hvor stort mellemrum, hvad det skal være for nogle stolper, og hvor mange du skal bruge, for som man siger: Godt begyndt er halvt fuldendt.
Men du kan ikke bare lade dig falde tilbage på, at det så er godt nok, og du så blot vader ud og moser de stolper i jorden, og så er den klaret.
For der er endnu flere led i det, og vi er slet ikke nået dertil, hvor du tjekker efter, om de er kommet godt i, for det er især i tiden lige efter, at man har sat dem i, at man skal være opmærksom på, om de er nogle af pælene, der retter sig til på en dårlig måde, hvor de står, eller der ligefrem er nogle, som der vælter.
For vi skal snakke om, hvordan tilstanden skal være, når man skal sætte de pæle i jorden.
Når forholdene er til at sætte hegnspæle op
Man skal vælge en dag – og måske flere – hvor man har tid til at gøre det fuldt ud uden at ile med det, og det skal gerne være nogle dage, hvor de hænger sammen lige efter hinanden, så der ikke går for mange dage mellem, at man får gjort det.
Dernæst skal vejret være til det, men det betyder faktisk ikke, at det skal have været tørt i mange, mange dage, for hvis jorden er alt for tør, så er den også for hård til at få pælene ned i jorden.
Dog må det heller ikke være alt for mudret, men så er vejret sikkert heller ikke med dig den dag, så det skal skam være en tørvejrsdag.
Det er også nemmest, hvis det ikke blæser, men det er så sandelig også en blæsevejrsdag, at testen skal stå, om dine pæle faktisk bliver stående, eller om de alle eller nogle af dem lægger sig om på siden. Det må tiden vise.